Kategóriák
Szűrés
Ajánlott életkor
Márka
TOP fajátékok
Fajáték ajánló
Házhozszállítás

Hírlevél
Tanúsítvány
SSL Certificate
Látogató számláló
0
6
0
8
6
5
9
Termék részletek


Kalaha fa társasjáték

Kalaha-fa-tarsasjatek-GKHS074

-5%
Termék ára
9 990 Ft 
9 490 Ft
Kezdete: 2023.12.07   Vége: 2023.12.11
Akcióból hátralévő idő:
Cikkszám
GKHS074
Megosztom
Funkciók
Raktárkészlet
VAN
Tömeg
1,15 kg/db
Rövid leírás a termékről
Kalaha fa stratégiai társasjáték.
A termék tulajdonságai

Anyaga: fa
Méret: 46.5 x 14.5 x 2 cm


Az ősi mankala játék eredete homályba vész. A világ legrégibb (stratégiai) táblajátékának is mondják, sok száz néven ismerik, és több tucat változatát játsszák Afrikában, Ázsia egyes részein, a Nyugat-Indiai szigeteken és Dél-Amerikában is. A legnagyobb népszerűségre Afrikában tett szert, hiszen a kontinens szinte valamennyi térségében játsszák. Itt jelentősége nem ritkán túlmutat egy egyszerű táblajátékon, kiemelkedő szerepet kap rítusok, ceremóniák, ünnepek (temetések, esküvők… stb.) alkalmával is. Nem ritkán az uralkodói udvar legmagasztosabb rítusainak kellékeként találkozunk vele, az uralkodó beiktatásakor e játékkal bizonyította stratégiai képességét, higgadtságát és bölcs előrelátását, mellyel majdan népét oltalmazza és kormányozza. Széleskörű elterjedtsége magyarázza, hogy mind magának a játéknak, mind az ehhez használt táblának megannyi változata létezik. Ezek közül most a mankala egyik legegyszerűbb szabályát adjuk közre:
Tábla: két sor, soronként hat lyukkal, a tábla két végében 1-1 gyűjtőrekesszel (mindig a nekünk jobb kéz felőli gyűjtőrekesz a sajátunk).
Figurák: 72 mag, kavics vagy a golyó mindkét játékosnak 36 (ezeket nem kell egymástól megkülönböztetni).
Nyitó helyzet:
1. Kezdetben mindkét játékosnak 36-36 golyója van, melyet hatosával helyeznek el a saját mezőjének hat lyukába, vagyis minden lyukban 6 golyó legyen.
2. Bármelyik játékos kezdhet, mégpedig úgy, hogy a kezdő játékos a saját térfelének bármelyik lyukát tetszőlegesen kiválaszthatja, és az abban elhelyezett négy figurát az óramutató járásával ellentétes irányba haladva egyesével elhelyezi a következő négy lyukban.
3. A másik játékos szintén kiválasztja a saját mezőjének bármelyik lyukát, és hasonlóképpen folytatja a szétosztást.
Játék menete:
Az ellenfelek felváltva lépnek. Egy-egy lyukban lévő golyók elfogására akkor kerül sor, ha valamely lépésben az utolsónak letett golyót olyan lyukba sikerül letennünk, amelyben korábban 1 vagy 5 golyó volt (és így most 2-re vagy 6-ra egészült ki a számuk), ekkor ezeket a golyókat zsákmányként levesszük és saját gyűjtőrekeszünkbe helyezzük, ezeket a játszma végén összeszámolják.
A játék vége:
A játék akkor ér véget, ha az egyik játékosnak már nem marad golyója a saját térfelén, és ezért nem tud lépni. Ekkor a táblán maradt valamennyi golyó az ellenfélé lesz. Az győz, akinek végül is több golyót sikerült zsákmányolnia.
Kellemes időtöltést, jó játékot!
Ajánlott életkor
8+
Márka
GOKI
Webáruház készítés